February 28, 2017

DS 7 CROSSBACK: NOVI SUV ZNAMKE DS, INOVATIVNOST IN STROKOVNO PODKOVANO ZNANJE IZ PARIZA

DS 7 CROSSBACK: NOVI SUV ZNAMKE DS, INOVATIVNOST IN STROKOVNO PODKOVANO ZNANJE IZ PARIZA

"DS 7 CROSSBACK odpira vrata drugi generaciji modelov DS, ki vse od svojih začetkov velja za vizionarsko avtomobilsko znamko. Tehnološko dovršeno in elegantno športno terensko vozilo, ki bo na voljo na vseh svetovnih trgih, združuje strokovno podkovano znanje iz Francije z obrtniškim znanjem in tehnološkimi inovacijami. Njegova vrhunska oprema zagotavlja uporabniku brezskrbno vožnjo in visoko zmogljivost," Yves Bonnefont, generalni direktor DS Automobiles

"DS 7 CROSSBACK bo očaral vizionarje pionirskega duha, strastne privržence najnovejših trendov, ljubitelje avtomobilskega športa in umetnosti ... vse tiste kupce, ki stremijo za novimi avtomobilskimi izkušnjami in edinstvenimi užitki. Ustvarili smo vozilo, ki bo pustilo pomemben pečat v svojem čas." Eric Apode, direktor prodajne palete in razvoja DS Automobiles

Karizmatičen dizajn

 

 Vodilna smernica vseh etap zasnove modela DS 7 CROSSBACK je bila želja po izražanju prefinjenosti, odličnosti in najboljšega strokovnega znanja. In rezultat je zdaj tu. Karizmatično vozilo z obliko karoserije idealnih razmerij. Brezhibna združitev moči in prefinjenosti.” Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS


Prečudovit izdelek …

 

Karizmatično vozilo DS 7 CROSSBACK, ki se ponaša z mišičastimi in čutnimi oblinami, na prvi pogled očara s svojimi idealno razporejenimi linijami in edinstveno osebnostjo.

 

Vertikalno umeščen prednji del DS WINGS kot pravi statusni simbol nakazuje na plemenitost, zmogljivost in karizmo vozila DS 7 CROSSBACK. Šestkotna oblika okrasne maske zaokroža novo rešetko z diamantnim učinkom, na sredini katere se bohoti logotip DS. Sredinska naborka zarišeta os pokrova motornega prostora iz aluminija in poudarita logotip DS. Izpostavljeni robovi prednjih in zadnjih blatnikov zarišejo bočno stranico in izpostavijo mišičaste površine tega mišičastega športnega terenskega vozila. Na zadnjem delu pa se bohotijo obdajajoča prtljažna vrata zaobljenih linij.

 

… ki ga vsi nemudoma prepoznajo, tako podnevi kot ponoči, tako s prednje kot tudi z zadnje strani.

 

Od nastanka znamke DS je izpostavitev svetlobnega podpisa osrednji steber oblikovanja DS. V prednja žarometa so vgrajeni LED moduli imenovani DS ACTIVE LED VISION, ki so obdelani kot kosi pravega nakita. Ob odpiranju vozila DS 7 CROSSBACK zasvetijo v vijolični barvi in se zavrtijo za 180°. Inovativna in neustavljivo privlačna paša za oči ter tehnološko napredna, hipnotična in fascinantna zmogljivost! Podnevi pa so tu še vertikalno razporejene dnevne luči v vzorcu biserov, ki skupaj s kaskadnimi smernimi kazalci poudarjajo svetlobni podpis znamke, ki ga vsakdo nemudoma prepozna.

 

Tudi zadnje luči pomembno vplivajo na zmogljivost in izvirnost svetlobnega podpisa vozila DS 7 CROSSBACK, saj temeljijo na tehnologiji 3D Full LED. V njihovo končno obdelavo je vključen tridimenzionalni motiv lusk, ki je bil zasnovan neposredno po avantgardnem stilu najnovejšega konceptnega vozila znamke DS E-Tense. Pri razvojni zasnovi tega prečudovitega svetlobnega podpisa, ki so ga poimenovali DS 3D REAR LIGHTS, so se strokovnjaki znamke DS poslužili vrhunske tehnologije: lasersko graviranje, ki je zagotovilo za izjemno natančnost.

 

 


Dva široka zaslona, intuitiven vmesnik

 

Izraz “avantgardnost” pride do pravega pomena besede tudi v notranjosti, prek dveh 12-palčnih zaslonov. To je edinstvena ponudba tega avtomobilskega segmenta. Prvi zaslon visoke ločljivosti velja med tekmeci avtomobilskega segmenta SUV za pravo inovacijo, saj poenostavi navigacijo, upravlja multimedijski uporabniški vmesnik, celoten sklop ponudbe DS CONNECT in Mirror Screen. Drugi zaslon, namenjen digitalni instrumentni plošči, pa je nastavljiv po meri. Zaslona sta zaradi svoje velikosti in videza pomemben element tehnološke podobe notranjega prostora: grafični oblikovalci znamke DS, specializirani za uporabniške vmesnike, so razvili specifično grafično okolje, ki uporabniku zagotavlja edinstvene izkušnje in nastavitve po meri prek ozadja, ki spominja na logotip DS. Funkcije sredinskega zaslona na dotik pa ponujajo sodobno in enostavno uporabo.

 

 

Edinstvena odličnost strokovnega francoskega znanja

 

“Prav vsak DS je odsev želja svojega lastnika ter združuje številne strokovno podkovane in edinstvene rešitve. Naši oblikovalci, inženirji, usnjarji … so za izdelavo oblazinjenja notranjosti združili vse svoje strokovno znanje in izbrali najbolj plemenite materiale, v katere so vložili svojo umetniško natančnost.” Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS

 

Pet navdihov za notranjost po vaši lastni podobi
Sodobna in elegantna notranjost vozila DS 7 CROSSBACK izraža strokovno podkovano znanje ekip DS. Kot zvest predstavnik filozofije stila DS, se pravi personalizacije podobe, ponuja pet različnih kombinacij notranjosti oziroma pet ambientov Inspirations, ki zadovoljijo okuse in želje vsakega posameznika, saj odsevajo njegov temperament.

 

V počastitev Pariza, torej zibelke znamke, so ambienti Inspirations DS poimenovani Bastille, Rivoli, Faubourg in Opéra, seveda pa ne smemo pozabiti na ambient Performance Line v duhu Grand Tourisme iz istoimenske linije, ki jo je znamka DS pred kratkim lansirala.

 

Eleganca plemenitih materialov

 

“Vsak posamezen material in vsaka posamezna podrobnost priča o inspiraciji iz sveta visoke mode: plemenitost in senzualnost do vsake najmanjše podrobnosti,” Thierry Metroz

 

Kot izkaz spoštovanja do tradicije obrtniških mojstrov, so bile vse posamezne podrobnosti in čisto vsi materiali (pravi les, Alcantara®, zrnato in napa usnje) ambientov Inspirations posebej skrbno izbrani, obdelani in nameščeni v vozilo. Omenjeni materiali so umeščeni na široke, obdajajoče in uporabniku prijazne površine: od armaturne plošče do vratnih plošč, pa tudi na konzole in sedeže, da se bodo lahko potniki in voznik v tem prijetnem ambientu udobno namestili.

 

Kot pri vseh modelih DS, je tudi tu volan prekrit z usnjem. Kot odraz nenehne skrbi za podrobnosti, so lahko kljuke in sredinski del volana (pokrov varnostne blazine) prekriti z usnjem, kar velja za zelo redko končno obdelavo. Glede na izbrani ambient Inspiration je lahko vrtljivi gumb sredinskega zaslona v celoti vdelan v kristalno steklo.

 

Obsedenost za podrobnostmi kot pravilo vedenja

 

DS 7 CROSSBACK goji tudi stilske zapovedi, ki jih je DS upoštevala pri svojih najnovejših kreacijah. Diskretno so umeščene tudi mnoge razpoznavne lastnosti: oblazinjenje sedežev v napa usnju kakovosti paščka zapestne ure in s šivi v bisernem vzorcu po zgledu armaturne plošče in vratnih plošč. Klavirske tipke (toggle-switches) na sredinski konzoli so okrašene z dekoracijo “guillochage Clous de Paris”.

Kaj sta dekoracija guillochage in biserni vzorec?       
V duhu prefinjene elegance znamke DS se tudi DS 7 CROSSBACK ponaša z eno najlepših tehnik končne obdelave iz sveta luksuznega urarstva, to je dekoracija “guilloché”. To umetniška mojstrovina, ki izhaja iz 16. stoletja, še danes krasi številčnico, ohišje ali mehanizem ročne ure. Vgravirane podobe, sestavljene iz medsebojno prepletenih in navzkrižnih črt, so lahko nadvse raznolike. “Guillochage” zahteva tako umetniško kot tudi tehnično znanje, zlasti pa mojstrstvo fine mehanike. Ta tip dekoracije se zaradi svoje kompleksnosti uporablja izključno za luksuzne zapestne ure.

Najbolj klasičen od vseh dekorativnih motivov je ravno “guillochage Clous de Paris”, zlasti zaradi svoje lepote, natančnosti in ravnovesja. Izumil ga je Abraham-Louis Breguet, ustanovitelj francoske znamke ur Breguet, ki je to tehniko uvedel v urarstvo leta 1786. Pri tovrstnem ornamentu se površino okrasi z majhnimi žebljički s piramidalno glavo, ki so medsebojno ločeni z majhnimi brazdami.

 

Tako kot že samo ime nakazuje, biserni vzorec ponazarja motiv v obliki biserov. Navdih je bil povzet po tehniki vezenja, ki jo uporabljajo v svetu visoke mode in omogoča izdelati visoko prefinjene podrobnosti. V duhu te pomembne francoske tradicije so se naši usnjarji povsem spontano odločili za obdelavo notranjost vozil in izdelavo oblazinjenja sedežev uporabiti ta biserni vzorec in ga preleviti v svoj prepoznavni znak.

 

Animirani čas

 

Za svoje športno terensko vozilo z vrhunskimi tehnologijami in dolgo tradicijo, se je DS odločil podaljšati partnersko sodelovanje s podjetjem B.R.M Chronographes in ekskluzivno izdelati animirano uro B.R.M R180. Ura, ki je veličastno nameščena na armaturni plošči, se ob zagonu vozila DS 7 CROSSBACK izstavi iz ohišja in zavrti okoli svoje osi.

 

Od Divine DS do DS 7 CROSSBACK, od DS E-TENSE do DS 7 CROSSBACK

 

“Inovacije konceptnih vozil znamke DS vnesejo življenje in drznost vozilom serijske proizvodnje,” Thierry Metroz, direktor oblikovanja DS.

Tako so na primer vseh pet ambientov “Inspirations” modela DS 7 CROSSBACK prvič predstavili že septembra 2014 skupaj s konceptnim vozilom Divine DS z možnostmi za personalizacijo podobe iz visoke mode.

Svetlobni podpis DS ACTIVE LED VISION na prednjem delu in luči z motivom lusk na zadnjem delu, dekoracija “guillochage” in motiv “Clous de Paris”, motorizirana ura podjetja B.R.M Chronographes in sodelovanje z znamko Focal® pa so izšli iz konceptnega vozila DS E-TENSE, ki je bilo razkrito leta 2016.

 

Vrhunska tehnologija za večjo učinkovitost in brezskrbnost

 

“Polnilni hibridni bencinski pogonski sklop s 300 konjskimi močmi, štirikolesnim pogonom, 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom, DS NIGHT VISION, DS ACTIVE SCAN SUSPENSION: naši inženirji so model DS 7 CROSSBACK opremili z najučinkovitejši izboljšavami za zagotovitev visoke zmogljivosti in varnosti.” Eric Apode, direktor prodajne palete in razvoja DS.

 

Z užitki prežeta vožnja

 

Zmogljivi hibrid E-Tense: 300 konjskih moči, štirikolesni pogon in 60* km v načinu z ničnimi emisijami

 

Vsak model DS bo odslej na voljo kot zmogljiva izvedenka na hibridni ali električni pogon. Imenovali pa jih bomo E-Tense,” nam je na svetovnem avtomobilskem salonu v Parizu leta 2016 zaupal Eric Apode. Ambicije so postale realnost s polnilnim hibridnim bencinskim pogonskim sklopom s 300 konjskimi močmi in štirikolesnim pogonom, ki bo za model DS 7 CROSSBACK na voljo od pomladi 2019 dalje.

 

Hibrid znamke DS je zmogljiv in učinkovit, hkrati pa zagotavlja potnikom tudi bivalno udobje in veliko prostornino prtljažnika,” je dodal Eric Apode. To velja tudi za vozilo DS 7 CROSSBACK zahvaljujoč domiselni in edinstveni arhitekturni zgradbi: električno napajan samodejni menjalnik je nameščen v prečnem položaju. Akumulator, ki zagotavlja električno napajanje zadnje preme, ima kompaktno zasnovo in je nameščen pot potniškim prostorom. S to razporeditvijo je bilo možno v predelu zadnjih sedežev pridobiti raven pod: zares velika prednost z vidika bivalnega udobja.

Uporabnik ima na cesti zagotovljene izjemne dinamične zmogljivosti in veliko avtonomijo, saj lahko njegovo športno terensko vozilo v načinu z ničnimi emisijami prevozi do 60 kilometrov, hkrati pa razpolaga s prostorno notranjostjo in nenavadno veliko prostornino prtljažnika.

 

Motor E-TENSE, hibrid znamke DS

 

DS 7 CROSSBACK ima vgrajen hibridni pogonski sklop, ki ga sestavljajo:

– bencinski motor z notranjim zgorevanjem z 200 konjskimi močmi,

– dva električna motorja (eden spredaj in eden zadaj). Moč, ki jo dva električna motorja (vsak 80 kW in skupno do 90 kW) posredujeta motorju z notranjim zgorevanjem, pomaga skupaj razviti 300 konjskih moči.

 

– električno napajan samodejni menjalnik z osmimi prestavami, ki je prečno nameščen na prednji premi med motorjem z notranjim zgorevanjem in električnim motorjem,

– kompakten litij-ionski akumulator z močjo 90 kW, ki je nameščen v podu,

– električno napajana zadnja prema, ki izvedenkam 4×4 zagotavlja izjemne zmogljivosti. Največji navor v načinu 4×4, ki doseže 450 Nm, hkrati zagotavlja prožno delovanje in visoko odzivnost za izjemno brezskrbno vožnjo.

 

Na voljo so trije načini uporabe: 100 % električni način (ZEV), hibridni način za dolge razdalje brez polnjenja (HEV) in kombinirani način (SPORT). Tovrstna tehnologija omogoča polnjenje akumulatorja v fazi upočasnitve ali med vožnjo prek motorja z notranjim zgorevanjem.

Med uporabo v 100 % električnem načinu, akumulator 13 kWh zagotavlja do 60 km* avtonomije.

 

Prek klasičnega priključka 16 A (standardni način) se polnjenje opravi v 4h30.

Prek vtičnice gospodinjskega električnega omrežja 32 A (pospešeni način) pa se izvede v manj kot 2h30 po zaslugi 6,6 kW polnilnika.

* Meritev po homologacijskem ciklu MVEG (kombinirana vožnja).

 

Šest motorjev dinamičnega temperamenta

 

Poleg hibrida E-TENSE bo imel DS 7 CROSSBACK v ponudbi pet zmogljivih in učinkovitih motorjev z notranjim zgorevanjem (Euro 6.2) in bo lansiral nov 8-stopenjski samodejni menjalnik zadnje generacije (EAT8):

  • tri bencinske motorje (THP 230 S&S EAT8, THP 180 S&S EAT8 ali PureTech 130 S&S BVM6,
  • in dva dizelska motorja (BlueHDi 130 S&S BVM6 in tudi EAT8 ali BlueHDi 180 S&S EAT8).

Razni motorji so opremljeni z najbolj dovršenimi tehnologijami (tlak vbrizgavanja do 200 bar pri motorju THP, sistem Stop&Start, …), ki zagotavlja emisije CO2 na ravni najboljših v avtomobilskem segmentu. S tako opremo DS 7 CROSSBACK zagotavlja popestrene užitke v vožnji in brezskrbnost za volanom.

 

8-stopenjski samodejni menjalnik (EAT8): svetovna premiera za športno terensko vozilo DS

 

Menjalnik Efficient Automatic Transmission EAT8 je veliko več kot zgolj 8-stopenjski menjalnik. Gre za pomemben element funkcije za avtonomno vožnjo, s katerimi razpolaga DS 7 CROSSBACK. Zagotavlja nižjo porabo goriva in obilo voznega udobja, za kar so zaslužne zlasti nove strategije prestavljanja.

Na kratko,

  • 4 % nižja poraba goriva kot pri prejšnjem 6-stopenjskem menjalniku po zaslugi nove strategije za krmiljenje Stop & Start, ki se lahko vklopi do 3 km/h in po zaslugi za približno 2 kilograma nižje mase,
  • večje vozno udobje (zlasti neslišno delovanje ter bolj mehko in neopazno prestavljanje) z osmimi prestavami, novim pravilom prestavljanja in zamenjavo računalnika (“dvojni CAN”),

in pa tudi dostop do sistema Advanced Traction Control za večjo pogonsko moč v slabših pogojih oprijema.