June 1, 2016

DS NA ZMAGOVALNEM ODRU NAGRADE E-PRIX V PARIZU

DS NA ZMAGOVALNEM ODRU NAGRADE E-PRIX V PARIZU

Jean-Éric Vergne, francoski voznik ekipe DS Virgin Racing, je navdušil svoje navijače, ko je na prvi zgodovinski dirki ePrix v francoski prestolnici zasedel odlično drugo mesto.

  1. aprila letos sta dirkača moštva DS Virgin Racing vzbudila pozornost na obeh preizkusnih vožnjah in kasneje v kvalifikacijah dosegla fantastičen rezultat.

 

Na začetku so bila pričakovanja moštva DS Virgin Racing izjemno visoka, toda takoj ko so startne luči ugasnile, je Birdov dirkalnik žal začel prekomerno spodrsavati in še pred prvim ovinkom ga je prehitel Lucas di Grassi. To priložnost je izkoristil tudi Vergne in z zelo drznim manevrom prehitel svojega moštvenega kolego, tako da je bil še pred koncem prvega kroga tik za petami Di Grassiju.

 

Brazilski dirkač Di Grassi je v prvem delu dirke počasi povečeval svojo prednost, medtem kot sta se Bird in Vergne podala v moštveni dvoboj za drugo mesto. Dirkača ekipe DS Virgin Racing sta krog za krogom prvega dela dirke vozila v zelo tesni formaciji, nato pa sta v povsem istem trenutku izvedla menjavo dirkalnika. Dirkalnika sta se po postanku skupaj vračala na dirkališče, ko je Bird poskušal prehiteti Vergna in se skoraj vanj zaletel, zaradi česar je inženirjem in mehanikom povsem zastal dih. Na vso srečo sta se dirkača uspela izogniti trčenju in ponovno zavzela prvotna položaja.

V drugi polovici dirke se je Sebastien Buemi prebil iz osmega na četrto mesto in v številnih krogih agresivno napadal Birda, pri čemer ga je od zadaj skoraj zadel. Švicar je hotel izkoristiti svoje Fanboost glasove, da bi Birdu ukradel položaj, tako slednji ga je uspešno branil, medtem pa je Vergne držal drugo mesto.

Bird je zdržal vse do šest krogov pred koncem, nato pa je na prvem ovinku podlegel napadu. Med zavojem je zapeljal iz smeri, prepozno zaviral in dirkalnik je zaneslo povsem naravnost. Medtem ko se je spektakularno zavrtel za 360°, da bi svoj dirkalnik DSV-01 zapeljal nazaj na stezo, ne da bi ga poškodoval, so priložnost izkoristili Sébastien Buemi, Nico Prost in Stéphane Sarrazin ter ga izrinili na šesto mesto.

Vergne se je uspel obdržati na drugem mestu vse do konca dirke, ki pa se je zaključila z varnostnim avtomobilom zaradi nesreče enega od tekmecev. Ekipa DS Virgin Racing je močno upala, da se bo dirka nadaljevala, da bi lahko Vergne unovčil svoje FanBoost glasove in se poskušal potegovati za zmago, potem ko bi se vsi dirkalniki izza varnostnega avtomobila znova podali v boj, toda to se ni zgodilo in potrebno se je bilo zadovoljiti z drugim mestom.

«Ta je enostavno fantastičen rezultat, kar velja tako za ekipo kot tudi za znamko DS, ki se je izkazala na domačem terenu. Za mano je zelo težka sezona in ekipa je imela z mano zelo veliko potrpljenja, zato sem jim danes hotel nekaj povrniti, kar mi je tudi uspelo. Stati na zmagovalnem odru je bilo nekaj prečudovitega.»

 

Čeprav so se mu upanja na zmagovalne stopničke razblinila, se je Bird zelo razveselil rezultata svojega moštvenega kolega, in se zavedal, da se mora potruditi doseči odličen rezultat na svojem domačem terenu, na nagradi ePrix v Londonu, ki je bila kmalu na sporedu. «Zelo sem vesel za Jeana-Erica. To si zares zasluži. Znova nama je uspelo dokazati, da sva resna tekmeca in na podlagi najinega današnjega rezultata imam pred dirko v Berlinu veliko samozavesti.»

«Znamka DS je v našo ekipo vnesla svojo inženirsko odličnost in zelo smo veseli, da sta se oba naša voznika skoraj celotno dirko borila za zmagovalne stopničke,» je o partnerskem sodelovanju med znamkama Virgin in DS Automobiles povedal Alex Tai, direktor moštva DS Virgin Racing. «Čeprav sem glede na dosežek v kvalifikacijah nekoliko razočaran nad končnim rezultatom, pa me veseli, da tako Vergne kot tudi DS zapuščata Pariz s tako dobrim rezultatom.To nam daje obilo zaupanja pred naslednjo etapo prvenstva, ki se bo odvijala na nemških tleh.»

 

«Kaj več bi si še lahko želeli!» se je razveselil Yves Bonnefont, direktor DS Automobiles. «Kakšen fantastičen in nepozaben trenutek za vse, ki so vpleteni v ta projekt. Nad tem rezultatom sem izredno ponosen, to je zares nadvse izjemen trenutek za celotno našo ekipo. Čestitke našima visoko telentiranima voznikoma, ki sta talent našega celotnega moštva pokazala v mestu, ki je tudi zibelka naše znamke.»

 

Naslednja postaja na koledarju prvenstva organizacije FIA v formuli E bo 21. maja v nemški prestolnici, Berlinu.