February 2, 2016

RÉTROMOBILE 2016: EDINSTVENI MODELI DS IN SM

RÉTROMOBILE 2016: EDINSTVENI MODELI DS IN SM

DS 20 PALLAS, SM OR in tudi DS Coupé Bossaert GT 19 bodo na ogled na razstavnem prostoru znamke DS na salonu Rétromobile, ki bo potekal od 3. do 7. februarja v Parizu.

Rétromobile je kot mednarodno srečanje ljubiteljev starodobnih vozil, obvezno stičišče znamke DS in širše javnosti. DS, ki se bo salona kot samostojna znamka udeležila drugič, bo razstavila zbirko legendarnih modelov DS in SM, poleg tega pa tudi svojo najnovejšo kreacijo, novega DS 3, ki je bil pred kratkim prvič predstavljen pod piramido v Louvru.
Zahvaljujoč trudu zbirateljev smo uspeli združiti pet prestižnih modelov. Širša javnost bo tako lahko dobila vpogled v izjemno dediščino, iz katere danes znamka DS črpa navdih, da lahko svojim kupcem ponudi vozila, ki združujejo avantgardni dizajn in tehnologijo, udobje in dinamičnost, plemenite materiale in prefinjenost.

Na salonu si bomo lahko ogledali naslednje zvezdniške modele:
– Izjemni DS Coupé Bossaert GT 19 letnik 1963! Vozilo v barvi Bordeaux, ki bo predstavljeno na salonu Rétromobile, je nedvomno edini še obstoječi primerek izmed ducata vozil, ki jih je zasnoval Hector Bossaert v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Hector Bossaert se je kot strastni privrženec avtomobilskega športa in predelave dirkalnikov odločil na osnovi petvratne limuzine DS zasnovati izvedenko kupe. Italijanski oblikovalec Pietro Frua je poskrbel za estetsko zasnovo linij in tako se je rodil kupe GT 19! Rezultat njunega sodelovanja je osupljiva kreacija s 47 cm krajšim in 7 cm nižjim podvozjem, bolj poudarjenimi koti in blatniki v obliki spojlerja ter zapeljivimi krivuljami tik za vrati in velikimi blatniškimi koši, ki segajo prek zadnjih koles. Zadnji odbijač in ukrivljena linija prtljažnega prostora tvorita popolno simetrijo s prednjim delom, panoramsko zadnje steklo pa nedvomno zagotavlja večjo vidljivost. Notranjost je povzeta po športnem avtomobilu šestdesetih let z merilnikom vrtljajev in manometrom za temperaturo vode (razstavljeno vozilo je opremljeno tudi z instrumentno ploščo “Jaeger”). Kupci so lahko izbrali celo sedeže v usnju, trikraki volan v lesu in predelavo motorja, tako da je vozilo lahko pospešilo vse do 172 km/h.

– DS 20 PALLAS iz leta 1974. Primerek v biserno sivi barvi Gris Nacre in s svetleče črno streho krasi notranjost z oblazinjenjem v tkanini jersey karamelne barve. Model PALLAS, ki je bil premierno predstavljen oktobra 1964 na avtomobilskem salonu v Parizu, je zaznamoval zgodovino vozil DS, saj je bil zanj na voljo nivo opreme, ki do takrat ni bil dostopen vozilom serijske proizvodnje. Od ostalih vozil DS se razlikuje po skrbno dodelani in še posebej luksuzni opremi, ki vsebuje kromane okrasne letvice, posebne okrasne profile, debelejše sedeže …

– Vozilo DSpécial letnik 1972 v beli barvi Blanc Meije in s črno notranjostjo Targa. Izbor vozil poimenovan s črko «D» se je prvič pojavil septembra 1969, ko je DSpécial nadomestil model ID19 kot izvedenka Luxe in Confort. Na salonu Rétromobile bo predstavljen model, ki je opremljen s servovolanom in ogrevanim zadnjim steklom, dvema opcijama, ki sta bili na voljo po naročilu. Vozilo je doseglo najvišjo hitrost 160 km/h.

Modelom DS se bo v siju luči na razstavnem prostoru pridružil še model SM kot izvrstni primerek vozil Grand tourisme in častivredni naslednik vozil DS:

– SM letnik 1975 z vbrizgavanjem je predzadnji, ki je bil proizveden v delavnicah Ligier v Abrestu (v departmaju Allier v Franciji). Na ogled do odlično ohranjeni primerek s karoserijo bele barve in notranjostjo v modro-zeleni tkanini. Opremljen je tudi z zatemnjenimi stekli in klimatsko napravo. Tako kot vsi ostali primerki SM, ki so nazadnje zapeljali s proizvodnje linije, je serijsko opremljen z varnostnimi pasovi z navijalnimi bobmi in potisnim gumbom za varnostne utripalke na armaturni plošči.

– Edinstveni model SM OR, ki je bil pripravljen posebej za najnovejšo izdajo salona Rétromobile. Njegovo karoserijo so zbrusili ter nanjo nanesli dva sloja barve in tri sloje laka. Ta SM je idealen primerek futurističnih linij in naprednih tehnologij tega modela. Razstavljeni model letnik 1971 je opremljen z motorjem Maserati V6 z uplinjači, zatemnjenimi stekli, klimatsko napravo in notranjostjo v usnju Havane.

Ob boku teh legendarnih modelov pa bo razstavljen tudi novi DS 3. ki v sebi nosi gene starodobnega modela DS, prežete s tehnologijo in prefinjenostjo, ter vozila SM, od avantgarde do modernosti. Model je bil razkrit pred nekaj dnevi pod piramido v Louvru, v prodajnih salonih pa bo na voljo čez nekaj tednov. Na salonu Rétromobile bo potekala ena izmed njegovih prvih uradnih predstavitev. Na razstavnem prostoru bo na ogled novi DS 3 v biserno beli barvi karoserije Blanc Nacré in z rjavo streho Topaze, izvedenka Sport Chic z motorjem BlueHDi 120 S&S. Elegantno, povezljivo in zmogljivo vozilo je opremljeno z žarometi DS LED VISION, sistemom Active City Brake za samodejno zaviranje v mestu ob nevarnosti naleta, 7-palčnim zaslonom na dotik s funkcijo Mirror Screen in tudi z notranjostjo v usnju napa rjave barve Trinitario kakovosti paščka zapestne ure, kar je ekskluzivnost znamke DS!
*L’Amicale des Clubs CITROËN France je združenje, katerega naloga je usklajevanje dejavnosti klubov z znamkama CITROËN in DS.**Na salonu Rétromobile 2016 se bodo predstavili naslednji klubi: Club Citroën France; DS Club Révolution 55; DS ID Club de France ; Euro SM Club; Idéale DS France; SM Club de France