EKO VOŽNJA

EKO VOŽNJA

DS se pri razvojni zasnovi svojih vozil ozira na njihov vpliv na okolje. Da bi bila naša prizadevanja še uspešnejša, smo vam v tej rubriki pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste lahko tudi sami poskrbeli za nižjo porabo goriva.

Nadzirajte porabo goriva

Znamka DS preučuje vpliv vozil na vaše okolje od razvojne zasnove dalje. Pomemben del tega pristopa je zmanjšanje porabe goriva. Vozilo, ki ste ga kupili (ali ki ga nameravate kupiti) je bilo deležno najnovejših dosežkov s tega področja.

Da bi bila naša prizadevanja še uspešnejša, smo vam v tej rubriki pripravili nekaj nasvetov, s katerimi boste lahko tudi sami poskrbeli za nižjo porabo goriva. Preprosta priporočila se nanašajo na uporabo in vzdrževanje vašega vozila pa tudi na način vožnje, ki je poglaviten dejavnik za varčno porabo goriva in ki vam omogoča prihraniti tudi do 15 %.

Svetujemo vam, da teh nekaj vrstic pozorno preberete, tako da boste na bencinski črpalki manj plačali za uporabo svojega vozila. Nasvete smo razvrstili po vrstnem redu pomembnosti glede na povprečni prihranek, ki si ga lahko zagotovite v daljšem obdobju uporabe.

 

 

Vedno vozite v ustrezni prestavi

Odyssey_MotorisationIzbira ustrezne prestave je zelo preprost način za zagotovitev optimalne porabe goriva. Tudi kadar morate iz varnostnih razlogov in zaradi gostega prometa voziti z nizko hitrostjo, imate pogosto možnost zmanjšati število vrtljajev motorja.

Pri ročnem menjalniku izberite najvišjo možno prestavo. Če je vaše vozilo opremljeno z indikatorjem spreminjanja prestav, čim pogosteje izberite prestavo, ki vam jo priporoča indikator. Motor, ki deluje v območju nizkih vrtljajev, porabi manj goriva, tudi če se vam včasih zdi, da mora za pogon vašega vozila delovati močneje.

Robotizirani ročni ali samodejni menjalnik ima samodejno funkcijo, ki spreminjanje prestav prilagaja glede na tip vožnje. Svetujemo vam, da ta način izberete čim pogosteje in da ne vozite sunkovito. Pospešujte zmerno in samodejni način bo poskrbel za optimalno porabo goriva z izbiro najbolj ustrezne prestave.

Pri hitrosti 50 km/h vozite v peti prestavi namesto v tretji, s čimer si boste zagotovili od 20 do 25 % prihranka pri porabi goriva. To je zelo dober način za prihranek goriva, hkrati s tem pa si zagotovite več zvočnega udobja. Medtem ko je vozilo zaustavljeno (na primer na semaforju pred prečkanjem križišča), naj ne bo menjalnik v prvi prestavi. Menjalnik prestavite v položaj za prosti tek. S tem ne boste po nepotrebnem obremenjevali sklopke. Če pa je vaše vozilo opremljeno s funkcijo “Stop & Start”, se delovanje motorja samodejno izklopi, kar je zelo pomembno za zagotovitev nižje porabe goriva med vožnjo po mestnem središču.

 

Vozite neagresivno in z zmerno hitrostjo

EKO_VOZNJA_1

Nenehno pospeševanje in zaviranje, ki sta značilna za nesproščeno oziroma agresivno vožnjo, po nepotrebnem povečata porabo goriva. Če vozite preblizu pred vami vozečega vozila, preveč obremenjujete motor in zavore, zlasti v mestu. Tudi vožnja z visoko hitrostjo občutno poveča porabo goriva.

Kadarkoli je možno, vozite z nespremenljivo hitrostjo in ohranite ustrezno razdaljo do pred vami vozečih vozil. Če je vaše vozilo opremljeno s tempomatom ali omejevalnikom hitrosti, ju uporabite, takoj ko lahko vozite s stabilizirano hitrostjo.

Kadar morate upočasniti, ne zavirajte v zadnjem trenutku, temveč kadarkoli je možno, zavirajte z motorjem (če popolnoma odmaknete nogo s pedala za plin, začne hitrost padati in poraba goriva je nična), pri čemer pa začnite upočasnjevati bolj zgodaj. Poskusite vnaprej predvideti situacije v prometu okoli vas, tako da opazujete dogajanje daleč pred vami. Tako na primer ustrezno prilagodite hitrost in dovolj zgodaj upočasnite, da se vam ne bo treba zaustavljati na semaforjih. Vozite z zmerno hitrostjo, da bo poraba goriva nižja. Skratka, vozite nesunkovito, da boste prihranili denar.

Med vožnjo vozila ne obremenjujte prekomerno

Težje kot je vaše vozilo, več energije mora motor zagotoviti, da se vozilo premakne naprej in pri tem porabi več goriva.

Nikoli ne prevažajte s seboj nepotrebnih predmetov, še posebej težkih. Kadarkoli je možno, naložite tovor v notranjost vozila.Prevoz predmetov na strehi negativno vpliva na aerodinamičnost in na porabo goriva.

Strešni kovček uporabljajte le takrat, kadar nimate druge možnosti. Ne pozabite ga odstraniti takoj po končani uporabi.

 

Redno preverjajte tlak v pnevmatikah

Če pnevmatike niso dovolj napolnjene, je njihov kotalni upor višji od normalnega. Motor mora bolj intenzivno delati, zaradi česar je poraba goriva višja. Nezadostno napolnjena pnevmatika se lahko prekomerno segreje, utrpi dodatno obrabo in poči ter poslabša lego na cesti. Sistem za zaznavanje nezadostnega tlaka v pnevmatikah, s katerim je opremljenih kar nekaj naših vozil je zelo dobrodošla pomoč, vendar pa ne nadomešča rednih kontrol.

Sprememba temperature povzroči spreminjanje tlaka v pnevmatikah: tlak se na primer zniža, ko temperatura v okolici pade (prehod iz poletja v zimo). Ne pozabite redno preveriti in nastaviti tlak v pnevmatikah, še posebej ob naglih padcih temperature in kadar z vozilom prevažate težji tovor. Zaradi varnosti upoštevajte vrednosti tlaka, ki jih priporoča proizvajalec in ki se nanašajo na hladne pnevmatike.

Med uporabo “zimskih” pnevmatik po suhem cestišču se občutno poveča kotalni upor. V slabih vremenskih razmerah vam zagotavljajo potrebno varnost, takoj ko vozne razmere to dopuščajo, pa jih morate odstraniti.

 

Vnaprej planirajte svoje poti

Poraba goriva je večja, če vozite po območjih s prometnimi zastoji ali kadar opravljate številne kratke poti. V gostem prometu je vožnja veliko bolj nepredvidljiva, zaradi česar vozniki pogosteje pospešujejo in zavirajo, in s tem po nepotrebnem povečajo porabo goriva.

Svoje poti načrtujte tako, da boste čim več prihranili. Kadarkoli je možno, se izognite prometnim konicam in zastojem. Svojo pot načrtujte tako, da bo vožnja tekoča ter s čim manj pospeševanji in zaviranji, poleg tega pa izberite najkrajšo možno pot.

Če se znajdete v prometnem zastoju, za nekaj trenutkov izklopite motor vozila. To velja tudi, kadar se čisto na kratko zaustavite (nakup kruha, časopisa itd.). S to navado boste vedno privarčevali gorivo in omejili neprijetne vonjave po izpušnih plinih.

 

Vozite, da segrejte vozilo

Hladnejše kot je vaše vozilo, več energije potrebuje za vožnjo. Na kratkih poteh v zimskem obdobju lahko vaše vozilo porabi do 50 % več goriva. Po zagonu motorja vam ni treba čakati, da se segreje, na primer v prostem teku. Speljite čim hitreje in to z zmerno hitrostjo. Vozilo se bo med vožnjo hitreje segrelo.

Sodobna vozila so zasnovana tako, da jih zaženemo brez pritiska na pedal za plin, saj s tem zgolj trošimo gorivo, pri samem zagonu pa ničesar ne pridobimo..

 

Vozite z zaprtimi stekli

Odprto strešno okno ali steklo pri hitrosti nad 50 km/h močno vpliva na aerodinamično upornost vašega vozila. Enako velja za vozila z zložljivo streho v konfiguraciji kabriolet.

Pri visoki hitrosti vozite z zaprtimi okni, saj boste tako prihranili na gorivu. Za osvežitev zraka v potniškem prostoru raje uporabljajte prezračevalni sistem. Klimatska naprava pa je tako ali tako bolj učinkovita pri visoki hitrosti.

Nadzorujte sisteme, ki potrošijo veliko energije

65930.252

Vse električne sisteme, ki so na voljo v vašem vozilu, napaja energija motorja. Več elektrike boste potrošili, več goriva boste porabili.

Ravnajte premišljeno: električnih naprav ne puščajte po nepotrebnem vklopljenih. Ogrevane sedeže, ogrevanje zadnjega stekla ali prezračevanje morate izklopiti ali nastaviti na najnižjo potrebno stopnjo, ki ustreza vašim potrebam.

Klimatska naprava troši energijo motorja. V zelo vročem vremenu je lahko poraba goriva vašega vozila tudi do 25 % višja, če potniški prostor preveč ohlajate. Klimatsko napravo uporabljajte preudarno. Če imate samodejno klimatsko napravo, je ne nastavite na preveč nizko temperaturo oziroma naj ne bo več kot 4 ali 5 °C nižja od temperature v okolici. S tem boste prihranili na gorivu in se poleg tega tudi izognili “toplotnim udarom” ob izstopu in izstopu iz vozila.

 

Redno vzdržujte svoje vozilo

ds_garancija_1200x675

Če so sklopi vašega vozila (motor, menjalnik, klimatska naprava, pnevmatika …) neustrezno vzdrževani, vaše vozilo ne deluje optimalno in porabi več goriva.

Vaše vozilo lahko brezhibno deluje le v primeru, če ga redno vzdržujete pri strokovno usposobljenem mehaniku.Preverite, ali uporablja rezervne dele in potrošni material (olja, filter za zrak, pnevmatike …) z garancijo, ki jih priporoča in testira DS. Vsak sestavni del vašega vozila mora ustrezati zapletenemu seznamu tehničnih specifikacij.

Tako na primer motorno olje zadosti potrebam po mazanju in omogoča tudi dober izkoristek motorja. To velja za večino delov vašega vozila. Sistem klimatske naprave v slabem stanju občutno poveča porabo goriva. V vašem interesu je, da je vozilo redno vzdrževano, saj bo le tako porabilo manj goriva, bo bolj zanesljivo in bo pri nadaljnji prodaji imelo višjo vrednost.

 

Dobro utečeno vozilo za dobro vožnjo

Environnement_Eco-ConduiteVozilo, ki ste ga pravkar kupili, je novo. Da bo njegovo delovanje 100 % učinkovito, potrebuje kratko obdobje utekanja.
Poraba goriva vašega vozila bo postala optimalna, potem ko boste skupno prevozili od 3000 do 5000 kilometrov.
Poskrbite skratka, da bo vaše vozilo dobro utečeno, s čimer si boste zagotovili maksimalno učinkovitost in čim večji prihranek.