NOVE HOMOLOGACIJE VOZIL WLTP

NOVE HOMOLOGACIJE VOZIL WLTP

Zakonske uredbe se spreminjajo. Najnovejši globalno usklajeni testni postopek za homologacijo vozil WLTP omogoča dostop do podatkov o porabi goriva in emisijah škodljivih izpušnih plinov, ki se veliko bolj ujemajo z dejansko rabo vozila. Protokol WLTP bo postopoma nasledil uradni testni cikel NEDC. DS je že pred uvedbo te uredbe sprejel določene tehnološke odločitve in je tako že pripravljen na novi homologacijski protokol, ki bo s septembrom 2018 postal obvezen za vsa osebna vozila.

 

NOV PROTOKOL WLTP

Protokol WLTP bo v uporabi za homologacijo vozil znotraj Evropske unije. Predpisuje nov testni cikel in nov postopek za merjenje porabe goriva, emisij CO2 in zakonsko predpisanih škodljivih snovi lahkih vozil* ob standardiziranih pogojih (v laboratoriju).

WLTP bo postal obvezen s 1. septembrom 2018 za vsa nova osebna vozila, eno leto zatem pa še za nova lahka gospodarska vozila.

*Osebna vozila in lahka gospodarska vozila < = 3,5 ton

 

OD NEDC DO WLTP

_59706

S protokolom WLTP bo možno zlasti bolj natančno ponazoriti dejanske pogoje rabe vozil in tehnologij, s katerimi so vozila opremljena med postopkom homologacije.

Zanj so bili predpisani bolj strogi testni pogoji in bolj dinamičen profil vožnje kot za prejšnji cikel NEDC, ki je stopil v veljavo v 90-tih letih prejšnjega stoletja. Zasnovan je bil na podlagi dejanskih podatkov o vožnji, medtem ko je testni cikel NEDC temeljil na teoretičnih profilih vožnje.
S testnim ciklom WLTP se pridobi tudi bolj natančne podatke, saj upošteva specifikacije vsakega posameznega vozila vključno z vso opcijsko opremo, ki lahko občutno vpliva na porabo goriva in emisije CO2.

 

DS IN WLTP

www.laurentnivalle.fr

Po zaslugi premišljenih tehnoloških odločitev, ki jih je sprejel še pred uvedbo uredbe (SCR za dizelske motorje in FAP za bencinske motorje), je DS danes že popolnoma pripravljen na nov homologacijski protokol WLTP, ki veliko bolje ponazarja dejanske vozne razmere.

Na področju emisij škodljivih izpušnih plinov vsa DS vozila, ki so opremljena z motorji Euro 6.2i že danes dosegajo nivoje emisij, ki bodo stopili v veljavo s septembrom 2020.