POJDI NA VSEBINO
VSA VAŠA VPRAŠANJA O ELEKTRIČNIH IN HIBRIDNIH VOZILIH
Katero vozilo je električno?
Električno vozilo je opremljeno z motorjem, ki ga poganja baterija z električnim napajanjem. Želite preiti na električni pogon? Oglejte si ponudbo izbora električnih vozil DS.
Kako deluje električno vozilo?
Odgovor: motor električnega vozila poganja energija, shranjena v bateriji, ki električno energijo pretvori v mehansko, da se vozilo lahko premika. Za več informacij o naših 100-odstotno električnih vozilih si oglejte našega SUV-ja DS 3 E-TENSE.
Katero vozilo je priključni hibrid?
Priključno hibridno vozilo ali PHEV (Plug-In Hybrid Electric Vehicle) je vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem (bencinskim ali dizelskim) in električnim motorjem, ki ga poganja akumulatorska baterija. Želite preiti na priključni hibrid pogon? Oglejte si izbor priključnih hibridnih vozil DS.
Kako deluje priključno hibridno vozilo?
Priključno hibridno vozilo koristi za zagon in vožnjo z nizko hitrostjo (pod 50 km/h) električni motor. Pri pospeševanju pa se vklopi motor z notranjim zgorevanjem, da vozilo doseže želeno hitrost. Za več informacij o naših priključnih hibridnih vozilih si oglejte modele DS 4 E-TENSE, DS 7 E-TENSE in DS 9 E-TENSE.
Katero vozilo je polni hibrid?
Polno hibridno vozilo oziroma nepriključno hibridno vozilo ima električni motor in tudi motor z notranjim zgorevanjem, vendar ga ni mogoče napolniti s priključitvijo na polnilno postajo. Želite pridobiti več informacij o polnjenju hibridnih vozil? Oglejte si vse informacije o polnjenju vašega vozila DS.
Kakšna je razlika med hibridnim vozilom in priključnim hibridnim vozilom?
Priključno hibridno vozilo lahko napolnimo s priključitvijo v gospodinjsko vtičnico ali javno polnilno postajo, medtem ko se priključni hibrid polni izključno med rekuperacijo energije ob zaviranju ali regenerativnim zaviranjem.
Kakšna je razlika med električnim in priključnim hibridnim vozilom?
Električno vozilo ima izključno motor, ki ga poganja električna energija, medtem ko je priključni hibrid opremljen tako z električnim motorjem kot tudi z motorjem z notranjim zgorevanjem. Ali še vedno oklevate med priključnim hibridnim in električnim vozilom? Primerjajte prednosti priključnega hibridnega in 100-odstotnega električnega vozila!
Kaj pomeni PHEV?
PHEV (ang. Plug-in Hybrid Electric Vehicle) je angleška kratica za priključno hibridno električno vozilo, ki označuje vsa priključna hibridna vozila. Preklopite na priključni hibrid z izborom hibridnih vozil DS.
Kakšno življenjsko dobo ima baterija?
Povprečna življenjska doba baterije električnega ali priključnega hibridnega vozila je 8 let ali približno 160.000 km. V primeru okvare proizvajalec v okviru garancije izvede postopek obnove baterije, da ji zagotovi čim daljšo življenjsko dobo. Preglejte dodatne informacije o recikliranju in baterijah v vozilih DS.
Katere vrste polnjenja poznamo?
Električno ali priključno hibridno vozilo lahko polnite na javni polnilni postaji ali zasebni polnilnici, ki jo imenujemo tudi domača polnilna postaja. Odkrijte vse možnosti za polnjenje vašega vozila DS!
Kaj je eko subvencija?
Eko subvencija je finančna pomoč, ki jo država dodeli fizičnim in pravnim osebam, ki želijo kupiti novo ali rabljeno električno vozilo. Višina subvencije je odvisna od cene novega vozila. Vse informacije, ki jih potrebujete za oceno zneska eko subvencije, najdete na vladni spletni strani.
Kako lahko izkoristite eko subvencijo?
Eko subvencijo lahko izkoristite za nakup novega ali rabljenega vozila s pogonom na elektriko ali gorivne celice ali za nakup priključnega hibridnega vozila.
Kaj je premija za preusmeritev?
Premija za preusmeritev je finančna pomoč, ki jo država dodeli fizičnim in pravnim osebam, ki želijo kupiti novo ali rabljeno električno ali priključno hibridno vozilo kot zamenjavo za staro izrabljeno vozilo. Premija za preusmeritev v višini 5.000 EUR vam omogoča nakup vozila z dosegom višjim od 50 km. Vse potrebne informacije o pogojih premije za preusmeritev lahko najdete na vladni spletni strani.
Kako lahko izkoristite premijo za preusmeritev za leto 2022?
Premijo za preusmeritev lahko izkoristite, če imate odsluženo vozilo na bencinski pogon, ki je bilo registrirano pred letom 2006, ali dizelsko vozilo, ki je bilo registrirano pred letom 2011. Premijo lahko izkoristite skupaj z eko subvencijo in vam jo lahko odobrijo za predelavo motorja z notranjim zgorevanjem v električni motor ali za »električno predelavo«.
Kako se reciklirajo baterije električnih in priključnih hibridnih vozil?
Več kot 70 % litij-ionskih baterij iz vozil DS se reciklira (stopnja recikliranja je višja od predpisanih 50 %), del teh baterij pa se ponovno uporabi v stacionarnih sistemih za shranjevanje energije za individualne hiše, večstanovanjske zgradbe in električna omrežja. Oglejte si vse informacije o recikliranju baterij električnih vozil DS.  
Katere davčne olajšave so na voljo za hibridna ali električna vozila za poslovno rabo?
Pravne osebe so oproščene plačila davka na službena vozila in pristojbine za izdajo prometnega dovoljenja ter davčne olajšave za električno baterijo. Poleg tega lahko pravne osebe izkoristijo tudi premijo za preusmeritev in eko subvencijo za vozila, ki so do tega upravičena. 
Katere pogodbene garancije so na voljo za električno vozilo DS?
Za pogonsko baterijo električnih vozil DS velja 8-letna garancija ali do 160.000 prevoženih kilometrov. Pridobite več informacij o naših zavezah glede garancije za električna vozila DS.
Kdaj polnimo električno vozilo?
Če imate doma polnilno postajo, je priporočljivo, da električno vozilo polnite v časovnih intervalih nizke tarife, saj boste na ta način lahko izkoristili bolj ugodne cene električne energije. Na splošno in glede na uporabo vozila priporočamo, da baterijo električnega vozila napolnite takoj, ko se nivo napolnjenosti baterije približa 20 %, s čimer boste ohranili njeno dolgoročno zmogljivost.
Katere vrste polnilnih kablov so na voljo?

Obstajajo štiri vrste kablov za polnjenje električnega ali priključnega hibridnega vozila:

  • Trifazni kabel Mode 3 in enofazni kabel Mode 3 za polnjenje vozila na polnilnici Terra ABB ali na javni polnilni postaji.
  • Kabel Mode 2 za polnjenje vozila na gospodinjski vtičnici.
  • Zmogljivejši kabel Mode 2 za priključitev na zmogljivejšo gospodinjsko vtičnico.
Kako dolgo traja polnjenje električnega vozila DS?

Za pridobitev 80 % dosega pri DS 3 E-TENSE je potrebnih 30 minut polnjenja na 100-kilovatni polnilni postaji.

 

Čas polnjenja električnega vozila je odvisen od več dejavnikov: 

  • Kapaciteta baterije: baterije z visoko zmogljivostjo (kWh) se polnijo dolgo časa.
  • Polnilna postaja: večja kot je moč postaje, hitrejši je čas polnjenja.
  • Polnilni kabel: kapaciteta (kWh) uporabljenega kabla mora biti podobna kapaciteti polnilne postaje.
Kolikšen je doseg električnega vozila DS?
Novi električni DS 3 E-Tense ponuja do 404 kilometrov dosega (po ciklu WLTP).  Če želite kar najbolje izkoristiti 100-odstotno električno vožnjo, se seznanite z dejavniki, ki lahko vplivajo na doseg in našimi nasveti, kako optimizirati doseg vašega vozila.
Kako lahko optimalno povečam doseg električnega vozila DS?

Na doseg vašega električnega vozila lahko vplivajo hitrost, način vožnje in vremenske razmere. V nadaljevanju je nekaj naših nasvetov za optimizacijo dosega:

  • vozite gladko in nesunkovito,
  • uporabljajte način Eco in regenerativno zaviranje.
  • v vročem ali hladnem vremenu vozilo predhodno segrejte ali ohladite.
V čem se razlikujeta polnilnica Terra ABB in zmogljivejša gospodinjska vtičnica?
Glavna razlika med polnilnico Terra ABB ali stensko polnilno postajo in zmogljivejšo gospodinjsko vtičnico je v dobavljeni moči. Zmogljivejša gospodinjska vtičnica je primerna za 3,2 kW moči (zmogljivejši kabel Mode 2), medtem ko je Terra ABB primeren za 11 kW moči, tako da se električno vozilo na njej hitreje napolni.
Kako ohraniti življenjsko dobo baterije električnega vozila?
Če svojega električnega vozila določen čas ne uporabljate, vam priporočamo, da baterijo kljub temu polnite enkrat na mesec in s tem ohranite njeno zmogljivost. V normalnih okoliščinah lahko litij-ionsko baterijo električnega vozila DS polnite vsak dan, tudi če ni popolnoma izpraznjena in to brez nevarnosti poslabšanja zmogljivosti.
Pravno obvestilo: navedene vrednosti dosega in porabe električne energije so v skladu s preizkusnim postopkom WLTP, ki ga morajo za pridobitev homologacije od 1. septembra 2018 dalje opraviti vsa nova vozila. Lahko se spreminjajo glede na dejanske vozne razmere pri uporabi in razne dejavnike, kot so: hitrost, toplotno udobje v vozilu, stil vožnje in zunanja temperatura. Čas polnjenja je odvisen zlasti od moči polnilnika, ki je vgrajen v vozilo, od polnilnega kabla, pa tudi od tipa in zmogljivosti uporabljene polnilne postaje. Za bolj podrobne informacije se lahko obrnete na vaše prodajno mesto. Za več informacij kliknite sem. Hibridno vozilo: vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in dosega so v skladu s preizkusnim postopkom WLTP, ki ga morajo za pridobitev homologacije od 1. septembra 2018 dalje opraviti nova vozila. Postopek WLTP je nadomestil novi evropski vozni cikel (NEDC) oziroma dosedanji preizkusni postopek. Glede na to, da so preizkusni pogoji protokola WLTP bolj realni, so izmerjene vrednosti porabe goriva in emisij CO2 v številnih primerih višje od vrednosti, izmerjenih po postopku NEDC. Vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in dosega se lahko spreminjajo glede na dejanske vozne razmere pri uporabi in razne dejavnike, kot so: pogostnost polnjenja, stil vožnje, hitrost, posebna oprema, opcijska oprema, tip pnevmatik, zunanja temperatura in toplotno udobje v notranjosti vozila. Za bolj podrobne informacije se lahko obrnete na vaše prodajno mesto. Za več informacij kliknite sem.