Ste lastnik električnega vozila?

Skrb in vzdrževanje vozila

Popolnoma električno vozilo bo verjetno imelo nižje stroške servisa, vzdrževanja in popravil kot tradicionalno bencinsko ali dizelsko vozilo.

Elektromotorji vsebujejo manj kot 20 gibljivih delov, kar pomeni, da so sami po sebi zanesljivi. Električna vozila z akumulatorji imajo na tisoče manj mehanskih delov kot enakovredno vozilo z motorjem z notranjim zgorevanjem - zato je manj delov, ki zahtevajo posebno pozornost. Kljub temu pa je še vedno nujno, da se le-ti občasno preverjajo, da se zagotovi optimalna zanesljivost, zmogljivost in varnost.

100% pogona električnega vozila zagotavljata pogonski motor in akumulator, zato ni potrebe po rednih menjavah motornega olja in filtrov. Pomembno je, da se v drugih sistemih preveri obraba in se po potrebi zamenjajo nadomestni deli, na primer filtri za cvetni prah.


Regenerativno zaviranje ne bo samo povečalo dosega, ampak tudi zmanjšalo obrabo zavornih ploščic in kolutov, ter jim bo podaljšalo življenjsko dobo. Obrabni deli, kot so: pnevmatike, zavore, brisalci in žarnice, bo treba s starostjo in uporabo vozila zamenjati. Komponente vzmetenja bo morda treba zamenjati tudi skozi celotno življenjsko dobo vozil, odvisno od uporabe in prevoženih kilometrov.


Za vzdrževanje optimalnega stanja vašega električnega vozila priporočamo, da obiščete pooblaščenega serviserja na vsaki 2 leti ali na vsakih 16.000 milj, odvisno od tega, kateri pogoje je prej izpolnjen ter v skladu s priporočenim intervalom servisa.


Naša mreža pooblaščenih serviserjev DS lahko opravi redne servise in vzdrževalne posege na vašem električnem vozilu, saj razpolagajo s strokovnim osebje in tehniki, ki so v celoti usposobljeni za delo na visokonapetostnih sistemih. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo vaše vozilo v optimalnem stanju. Najbližjega pooblaščenega serviserja najdete tukaj.


Zlasti je pomembno, da se na nobenem delu visokonapetostnega sistema ne izvajajo nobeni posegi izven pooblaščene mreže DS, saj le-ti razpolagajo z ustrezno usposobljenimi tehniki ter s pravilno varnostno opremo in orodjem.

SERVIS & VZDRŽEVANJE : POGOSTA VPRAŠANJA

 Kako skrbim za svoje električno vozilo?

Za vzdrževanje optimalnega stanja vašega električnega vozila priporočamo, da redno obiskujete  pooblaščenega serviserja ter skladno s priporočenim intervalom servisa.
Pri naših električnih avtomobilih z baterijami je to običajno vsake 2 leti ali na 16.000 milj (odvisno od tega, kaj se zgodi prej), za natančne informacije preverite pri serviserju ali v servisni knjižici.

 

 

 Kdo lahko servisira moje električno vozilo?

Naši pooblaščeni serviserji lahko redno servisirajo in vzdržujejo vaše električno vozilo. Naši strokovnjaki bodo poskrbeli, da bo vaše vozilo v optimalnem stanju.
Zlasti je pomembno, da se na nobenem delu visokonapetostnega sistema ne izvajajo nobeni posegi, razen ustrezno usposobljenega tehnika s pravilno varnostno opremo in orodjem.

 

 

Ali je vzdrževanje mojega električnega vozila dražje?

Popolnoma električno vozilo bo verjetno imelo nižje stroške vzdrževanja kot običajni motor z notranjim zgorevanjem - saj električna vozila vsebujejo veliko manj mehanskih delov.
Regenerativno zaviranje bo tudi zmanjšalo obrabo zavornih ploščic in diskov, ter jim podaljšalo življenjsko dobo.
 

 

 

Kakšno redno vzdrževanje lahko pričakujem?

Redno vzdrževanje električnega vozila je zelo podobno vzdrževanju bencinskega ali dizelskega vozila. Obrabljivi deli, kot so: pnevmatike, zavore, brisalci in žarnice, bo treba s starostjo in uporabo zamenjati. Komponente vzmetenja bo morda potrebno zamenjati tudi skozi celotno življenjsko dobo vozila, odvisno od uporabe in prevoženih kilometrov.
Električno vozilo potrebuje hladilno tekočino, ki zagotavlja, da njegova baterija ostane v optimalnem delovnem območju, zato jo bo občasno potrebno zamenjatio, da se podaljša življenjska doba baterije in doseg.